
کلهر نیوز: سفره هفت سین نمادی از فرهنگ و سنت های ایران بزرگ فرهنگی است که اساس و پایه جشن نوروز است.
به گزارش کلهرنیوز، نوروز، فرهمند ترین و کهن ترین سنت و رشته پیوند همه اعصار و اقوام ایرانی است. نوروز چنان در اعماق خاطر ایرانیان رسوخ یافته، حتی قانون گذاران و فاتحان بعدی هرگز نتوانستند معترض آن شوند. سفره هفت سین به عنوان اصل و اساس مراسم جشن نوروز،نماد فرهنگ و همبستگی ملی، تاریخی، فرهنگی،دینی و آیینی ماست.این سفره شامل هفت نماداست که با حرف سین شروع میشوند و هر کدام از نمادهای روی سفره نشانهای از خوشیمنی و رزق و روزی هستند. برای مثال، سرکه نماد صبر و استقامت، سماق نماد غلبه بر مشکلات، سنجد نماد عشق و دوستی، سبزه نماد تازگی و زندگی، سکه نماد ثروت و برکت، سیر نماد سلامتی و درمان و سنبل نماد شکوفایی و رشد است. عدد هفت در تاریخچه هفت سین نه تنها در میان ایرانیان باستان مقدس بوده، بلکه در میان ساکنان امروز ایران نیز این عدد مقدس باقی مانده است. این عدد در زبان باستانی به«امشاسپندان» در کیش نیاکان باستانیمان اشاره دارد.به معنی هفت فرشته درگاه اهورا مزدا و بر مبنای آن، سفره نوروزی را میچینند. اخیرا عده ای با ظاهر ایران دوستی، ایران پرستی و با عملی کاملا ایران ستیزانه علیه هفت سین و نماد های آن موضع گرفته و عده ای افراد بیسواد و فریب خورده نیز با تبلیغ در فضای مجازی و ساخت ویدیو کلیپ های مختلف با مطرح کردن هفت شین و یا با برپاییکمپین های حمایت از طبیعت و…با تحت تاثیر قرار دادن دیگران سعی در جایگزین کردن نمادها و برچیده شدن سفره هفت سین جشن نوروز باستانی ایرانیان دارند.
دکتر آرش آذرپیک دانش آموخته رشته ادبیات و فلسفه، شاعر، نویسنده،نظریه پرداز و محقق در گفتگو با خبرنگارکلهر نیوز اظهار داشت:هفت سین یک آیین و نشانگان تمدن ما ایرانیان است و بزرگترین و مهمترین جشن و حتی مراسم ایران بزرگ فرهنگی است که دشمنان تاریخی ایران این بار مکارانه در کالبدهای ایران دوستی،طبیعت دوستی تلاش می کنند آن را از معنی تهی کنند و اگر بر بنیاد زبانک اندیشی بخواهیم بر آن نقد بزنیم به ایکونیکال کردن دایره نشانگان آن می پردازند.
وی عنوان کرد:ضد ایرانیها بطور غیر مستقیم به بهانه داعیه دفاع از نوروز هفت سین را اقتدار زدایی می کنند، یعنی به معنی ستیزی، معنی گریزی و معنی پرهیزی مبتلایش می کنند، داعیه دفاع از نوروز همان سیاست پلشت ضد ایرانی است که با تحریک احساسات جعل بنیاد با عنوان کردن جملاتی چون هفت سین جعلی ست و هفت شین اصل و یا با برپایی کمپین های حمایت طبیعت گرایانه از سبزه و ماهی قرمز با مثله کردن نشانه های این نماد فرهنگی فلسفه نوروز را از میان تهی می کنند.
وی با اشاره به بنیادین بودگی هفت سین به عنوان مراسم نوروز گفت : بعضی با نقاب ایران دوستی نمی گویند که نوروز را بی خیال و یا ضد نوروز شوید بلکه به عنوان مثال می گویند سفره نوروز نیاکانمان هفت شین بوده که در دوران پسا اسلام به دلیل حرام بودگی شراب نسخه بدل یعنی هفت سین را جایگزین آن کرده اند. این دشمنان آنقدر بی سوادند که نمی دانند شراب یک کلمه عربی ست به معنای هر گونه نوشیدنی و پارسی شراب همان «می » است (تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل) شراب نیز همانطور که در وندیداد آمده است در آیین توحیدی زرتشت بسان اسلام، اهریمنی و حرام بوده است.
آذرپیک در ادامه تاکید کرد: روشنفکر نماهایی که در فضای مجازی با ساخت ویدیو کلیپ به تبلیغ هفت شین می پردازند باید بدانند هفت سین سنگ مایه و جان مایه مراسم نوروز و به شدت ایرانی است. ما در سفره هفت سین نمی توانیم از هر سین ناطبیعت مندی بهره بگیریم اما در کنار آن می توان از نمادهای دیگر مانند هفت شین یا هفت میم نیز بهره جست که این به فرهنگ مناطق مختلف بستگی دارد.
این نظریه پرداز و پژوهشگر فلسفه و ادبیات عنوان کرد: سبزه نیز یکی از نمادهایی ست که ایرانی نمایان با همان رویکرد زبانک اندیش و ایکونیکال با راه اندازی کمپین حمایت و دفاع از محیط زیست پیشنهاد بی شرمانه حذف آن را مطرح می کنند. سبزه به عنوان نشانگان شکوفایی و زندگی مهر آیینانه در کنار سمنویی که پیشتر از جوانه او به نشانه جوانی فراهم آمده است، در روز سیزده بدر به رسم نیاکان باستانمان به عنوان پیشکشی به آناهید (ایزد آب) و زامیاد (ایزد زمین) سپرده می شود و به آغوش طبیعت باز می گردد.
وی افزود: نشانگان ماهی قرمر در سفره هفت سین رمزگان زندگی و پیروزمندی و رنگ قرمز آن نیز در سفره هفت سین سمبل مهربانی، معیشت و برکت است، نیز از دیگر المانهایی است که جز هجوم به آن با نقاب طبیعت دوستی برچسب دروغین وارداتی بودن نیز می زنند در حالیکه ایرانیان نخستین تمدن جهان هستند که توانستند آبزیان که در اینجا ماهی قرمز مطمح نظر است را بومی کنند و قرنها بعد چینیان پرورش ماهی قرمز را از نیاکان ما تقلید کردند.
آذرپیک در پایان خطاب به نسل جوان گفت: امیدواریم با بازگشت پیشروانه به ریشه ها و اندیشه های نژاده ی فرهنگ و تمدنمان اجازه ندهیم که نشانه ها، اسطوره ها و اسوه های فرهنگ و تمدمان دستخوش چنین آفت های فرهنگ سوز در شبکه های اجتماعی بشود.
نویسنده: ناهید صیدی
این خبر را به اشتراک بگذارید :