به گزارش کلهرنیوز، دکتر سیدخسرو کریمی به مناسبت هفته مبارزه با سرطان(اول تا هفتم بهمن) در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با ارائه تعریفی از سرطان، اظهار کرد: سرطان به رشد بی‌رویه و خارج از کنترل سلول‌های بدن بر اثر عوامل مختلف مانند مصرف سیگار، تغذیه نامناسب و… گفته می‌شود که ممکن است در هر عضوی از بدن رخ بدهد. وقتی سلول‌های بدن سرطانی شده و تکثیر شوند، تومور تشکیل می‌دهند که این تومور می‌تواند خوش خیم باشد، یعنی محدود باشد و با روش‌های درمانی مانند شیمی‌درمانی بهبود یابد و یا اینکه بدخیم باشد و از طریق جریان خون یا لنف به سمت سایر نقاط بدن نیز برود و به اصطلاح متاستاز بدهد که می‌تواند منجر به مرگ بیمار شود.

وی از روند افزایشی شیوع سرطان در جهان یاد کرد که صرفا مختص به کشور و یا استان ما نیست و افزود: افزایش احتمال ابتلا به سرطان رابطه مستقیمی با سن افراد دارد و هرچقدر امید به زندگی بالا و کنترل بیماری‌های واگیر بیشتر باشد، خطر شیوع سرطان بیشتر می‌شود.

این متخصص بیماری‌های داخلی سبک زندگی غلط را نیز از دیگر عوامل اثرگذار بر شیوع  سرطان دانست و عنوان کرد: مصرف فست فود، مصرف قند و نمک، مصرف کم میوه و سبزیجات، استعمال سیگار و قلیان، مصرف الکل و عدم تحرک بدنی مناسب از جمله عوامل بروز خطر سرطان است.

کریمی معتقد است، با اصطلاح سبک زندگی و تشخیص به موقع حدود ۴۰ درصد سرطان‌ها قابل پیگشیری بده و در صورت ابتلا و درمان به موقع فرد می‌تواند زندگی طبیعی خود را داشته باشد.

علائم خطر سرطان کدام است؟

وی سپس از علائم خطر سرطان نیز یاد کرد و ادامه داد: افراد باید نسبت به هشدارهای سرطان، خصوصا در مراحل اولیه آگاه باشند. زخمی که بهبود پیدا نمی‌کند و تغییر رنگ و خونریزی دارد، هر نوع توده و زائده در بدن، خونریزی و ترشح غیرعادی در ادرار و مدفوع و یا قائدگی‌های مکرر در خانم‌ها، سوءهاضمه و مشکل در بلع، تغییر اجابت مزاج و اسهال و یبوست مزمن، کاهش وزن بدن (۱۰ درصد وزن بدن طی سه تا شش ماه)، سرفه طولانی و خشونت صدا برای بیش از دو هفته، تغییر شکل خال و زگیل و… می‌تواند از علائم اولیه سرطان باشد.

معاون فنی مرکز بهداشت کرمانشاه با بیان اینکه گاهی برخی آزمایشات ساده از جمله بررسی تعداد گلبول‌های سفید خون، آنزیم‌های کبدی، خون مخفی موجود در ادرار و … نیز می‌تواند برای سرطان هشدار دهد، گفت: افراد باید نسبت به تغییرات بدن خود آگاه باشند.

کرمی تاکید کرد: کُشندگی سرطان بسته به نوع آن متفاوت است، اما در بیشتر مواقع تشخیص و درمان زودهنگام بسیار موثر است.

وی معتقد است، برخی سرطان‌ها مانند کبد، ریه، معد و پروستات خطر بیشتری دارند.

کدام سرطان‌ها در کرمانشاه شایع‌تر هستند؟

وی در ادامه اشاره‌ای به وضعیت شیوع سرطان در کرمانشاه داشت و عنوان کرد: شایع‌ترین سرطان‌ها بین خانم‌ها در کرمانشاه شامل سرطان سینه، روده بزرگ، پوست غیرملانوما، تیروئید و معده است. در آقایان نیز بیشترین سرطان‌های شایع شامل پوست غیرملانوما، مثانه، روده، پروستات و دستگاه تنفسی است.

معاون فنی مرکز بهداشت استان، کرمانشاه را از نظر شیوع سرطان جزو استان‌های با شیوع متوسط دانست و گفت: سالانه ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ بیمار جدید مبتلا به سرطان در کرمانشاه اضافه می‌شود.

کریمی تاکید کرد: رویکرد جدی وزارت بهداشت و به تبع آن مرکز بهداشت کرمانشاه غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان و در کنار آن آموزش به مردم است که در همه مراکز بهداشت و پایگاه‌های سلامت از سال ۱۳۹۶ تاکنون انجام می‌شود.

وی ادامه داد: یکی از این غربالگری‌ها برای سرطان کولورکتال(روده) است که در سنین ۵۰ تا ۷۰ سالگی صورت می‌گیرد، همچنین غربالگری سرطان سینه را برای زنان ۳۰ تا ۷۰ سال و سرطان سرویکس را نیز برای زنان ۳۰ تا ۶۰ سال داریم. ضمن اینکه آموزش‌های لازم برای اصلاح سبک زندگی و پیشگیری از سرطان نیز به افراد داده می‌شود.

معاون فنی مرکز بهداشت کرمانشاه معتقد است، این اقدامات باعث شده پیشرفت مناسبی در شناسایی افراد مبتلا به سرطان، خصوصا در گام‌های اولیه ایجاد شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کلیدواژه ها :

این خبر را به اشتراک بگذارید :