گزارش ؛
کلهر نیوز: کلانه غذایی سنتی با قدمت ۳۰۰ ساله در کرمانشاه است که قدیمیترین فستفود دنیا محسوب میشود و با استفاده از خمیر و گیاه بهاری پیچک پخته میشود.
به گزارش کلهرنیوز به نقل از خبرگزاری تسنیم ازکرمانشاه، در ذخیرهگاههای استان کرمانشاه تاکنون حدود ۱۴۰ گونه از گیاهان بهاری و دارویی شناسایی شده که ۱۷ نوع آن در سبد غذایی مردم منطقه جا دارد.
از ابتدای فروردین تا نیمه اردیبهشت بهترین زمان استفاده از گیاهان بهاری است به همین دلیل این روزها در خیابانهای کرمانشاه بساط دستفروشان بسیاری مشاهده میشود که انواع مختلفی از گیاهان بهاری را عرضه میکنند و بسیار هم مورد استقبال قرار میگیرد.
کلانه یا «که لانه» یک نان محلی و خوشمزه کرمانشاه است که از ۳۰۰ سال قبل تاکنون پخت میشود و در واقع از قدیمیترین فست فودها محسوب میشود و در این غذای سنتی، از گیاه بهاری به نام پیچک استفاده میشود.
پیچک، گیاهی با برگهای بلند با انتهای سفیدرنگ است و طعمی تند و تیز دارد و عمر آن کوتاه و در حدود ۴۵ روز است و تنها در فصل بهار پیدا میشود؛ به همین دلیل، نان کلانه در دیگر مواقع سال با تره یا پیازچه درست میشود.
مردمی که برای برداشت این محصول اقدام میکنند به خوبی میدانند که این گیاه بهاری را باید با چاقو برید و از پیازچه کندن آن سبب محرومیت سال دیگر از این گیاه مفید میشود.
این نان سنتی خوشمزه و بسیار ساده با استفاده از پیچک و خمیر نان درست میشود و میتوان آن را بهعنوان میان وعده، عصرانه یا پیش غذا همراه با دوغ و ماست محلی و روغن کرمانشاهی سرو کرد. این نان کاملاً گیاهی، همچنین میتواند بهعنوان وعده غذای اصلی در رژیم گیاهخواران نیز قرار بگیرد.
کلانه که بهعنوان یکی از قدیمیترین فست فودهای دنیا شهرت دارد، با نام «پیتزای کردی» نیز شناخته میشود. نان کلانه در کشورهای همسایه مانند افغانستان، آذربایجان و ترکیه نیز با روش طبخی مشابه نان کلانه ایران، درست میشود؛ اما نامهای متفاوتی دارد. به این نان در کشور افغانستان، «بولانی»، در ترکیه «گزلمه» و در آذربایجان «سبزله گوتاب» میگویند.
نان کلانه در مناطق اورامانات کرمانشاه با عنوان «نان کلانه» و در مناطق غربی استان با «نان پیچکینه» شناخته میشود. نوع محلی نان کلانه به طور معمول در تنور یا روی ساج گلی یا سنگی درست میشود؛ اما میتوان آن را روی گاز یا در فر نیز درست کرد.
درست کردن این نان سنتی اغلب به صورت خانگی مرسوم است اما به خاطر محبوبیتی که بین گردشگران در ایام تعطیلات دارد چند سالی است که پخت کلانه از چهارچوب آشپزخانهها بیرون آمده و در مغازهها به صورت یک شغل درآمده و در تنور نانواییهای کوچک و بزرگ جا خوش کرده است و زنان بسیاری را در این فصل سال مشغول میکند.
به گفته متخصصان تغذیه این نوع نان محلی که مواد اولیه آن از گیاهان کوهی است سرشار از فیبر، املاح و مواد معدنی مفید برای بدن است بنابراین میتوان مصرف این فست فود را به همه توصیه کرد.
این خبر را به اشتراک بگذارید :